En
Fabianinkatu 28

Fabianinkatu 28

Kuvagalleria ››

Asiakas: Helsingin Yliopiston kiinteistöpalvelut Oy
Sijanti: Fabianinkatu 28, Helsinki
Valmistumisvuosi: 2025
Laajuus: 3270 brm2

Helsingin yliopiston kiinteistön uusi osa eli oppimiskeskus Aleksandria on valmistunut vuonna 2003 ja suunnittelijana oli Arkkitehtitoimisto Aki Davidsson. Oppimiskeskus oli pääosin alkuperäisten suunnitelmien mukaisessa asussa. Tilan keskeisiä arkkitehtonisia piirteitä olivat kerroksia yhdistävä valoaukko lasikattoineen, julkisivu värikkäine aurinkosuojineen, päätilojen betoniset puhdasvalupinnat parvineen ja siltoineen sekä niitä täydentävät teräs-lasiseinärakenteet puuosineen. Valmistumisen aikaan Aleksandria palkittiin Vuoden Betonirakenteena.

Korjaus- ja muutoshankkeessamme opiskelutilat kehitettiin palvelemaan nykyaikaista monimuotoista itsenäistä sekä ryhmäopiskelua. Etäopiskelun lisäännyttyä kampukselle kaivattiin lisää rauhallisia tiloja niin yksilö- kuin ryhmätyöskentelyyn. Tavoite oli tarjota houkuttelevaa opiskelutilaa tukemaan yhteisöllisyyttä, viihtyisyyttä sekä opiskelijoiden hyvinvointia. Suunnittelun keskeinen lähtökohta oli luoda tiloista muuntojoustava kokonaisuus tukemaan opiskelijoiden työskentelyä. Tilan akustoinnin parantaminen oli myös keskeinen suunnitteluongelma betonisessa korkeassa tilassa.

Uudistuksessa kerrokset erotettiin ääntä eristävillä lasiseinillä ja kulkureittejä uudelleen järjestettiin uusien portaiden avulla, mahdollistaen tilojen samanaikainen käyttö erilaisiin toimintoihin. Ennen hiljainen tila nykyään mahdollistaa äänitasoiltaan erilaisia tulevaisuuden tarpeen mukautuvia tiloja kerroksittain. 1.kerros muunnettiin pienryhmätyöskentelytiloiksi ja kerrokseen sijoitetiin myös työkahvila ja monitoimialue. 2.-4.kerrokset ovat muuntojoustavaa avointa ryhmätyöskentelytilaa sekä työpöydillä varustettua opiskelutilaa. Neljänteen kerrokseen sijoittui tenttitila Examinarium.

Muutostöissä vaalittiin rakennuksen arkkitehtuuria. Tilojen suunnittelussa uudet pientilat keskitettiin K1 kerrokseen, mahdollistaen muissa kerroksissa olevan talotekniikan sekä alakattorakenteiden säilyttämisen pienin muutoksin. Uusi teräsporras sijoitettiin osaksi kerrokset yhteen visuaalisesti sitovaa koko rakennuksen korkuista valoaukkoa. Purettujen teräsportaiden syöksyjä kierrätettiin kokonaisina elementteinä osaksi uutta porrasta. Osa kalusteista kunnostettiin ja kalustusta täydennettiin.

Toiminnallisten muutosten lisäksi tehtiin rakennusosien korjaustöitä sekä taloteknisiä muutoksia. Hankkeessa huomioitiin Helsingin yliopiston kestävän kehityksen tavoitteet kiertotalouden, energiankulutuksen vähentämisen ja hiilineutraalisuustavoitteiden näkökulmista.