En
Siltavuorenpenger 5

Siltavuorenpenger 5

Kuvagalleria ››

Asiakas: Helsingin Yliopiston kiinteistöpalvelut Oy
Sijanti: Siltavuorenpenger 5, Helsinki
Valmistumisvuosi: 2022
Laajuus: 4600 brm2

Helsingin yliopiston kampusalueella sijaitsevan vanhan Minervan eli Siltavuorenpenger 5:n rakennus on arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema. Kansallisromanttinen rakennus valmistui Helsingin yliopiston fysiologian laitoksen tutkimus- ja opetuskäyttöön vuonna 1905. Laajennusosa siihen valmistui vuonna 1966 sekä laaja peruskorjaus vuonna 2002. Suojeltu korkeakoulurakennus on ollut viime vuodet tyhjillään.

Korttelin ensimmäisenä rakennuksena fysiologian rakennus on arkkitehtuuriltaan itsenäinen eikä pyri sulautumaan ympäristön kokonaisuuteen, kuten muut Nyströmin yliopistorakennukset. Rakennus koostuu kahdesta luonteeltaan erilaisesta osasta. Varsinainen laitososa on rationaalinen kokonaisuus, jossa laboratoriotilat sijoittuvat keskikäytävän ympärille.

Aivan erilainen luonne on rakennukseen liittyvässä huvilamaisessa rakennusmassassa, jossa on alun perin ollut fysiologian professorin asunto. Vanhan professorin asunnon tilat ovat luonnollisesti hienostuneemmat kuin vanhan fysiologian laitoksen opetustilat ja tämä hierarkia säilytettiin korjausten yhteydessä mm. sisätilojen pintamateriaalivalinnoissa.

Hankkeen korjaus- ja muutostyöt pitivät sisällään parannuksia mm. sisätilojen toiminnallisuuteen, sisäilman laatuun sekä esteettömyyteen. Samalla tilojen käyttötarkoitus muuttui opetustiloista yliopiston toimistotiloiksi sovelletun monitilatoimistokonseptin mukaan muokattuina. Työtilat, vetäytymistilat, neuvotteluhuoneet ja taukotilat muodostivat kokonaisuuden erilaisia tiloja työskentelyä varten.

Rakennuksen sisäpinnat ovat pääasiassa kivimateriaalia, joten toimistokäytössä huoneakustiikan parantaminen oli tärkeä suunnittelutavoite hankkeessa. Merkittäviä muutoksia tehtiin myös ilmastointiin ja valaistukseen. Uudet wc-tilat ja keittiöt rakennettiin kokonaisuudessa helposti saavutettaviin sijainteihin.

Kauniita yksityiskohtia sisältävään julkisivuun tehtiin myös korjauksia.