Suomenlinnan vankila

Kuvagalleria ››

Asiakas: Suomenlinnan hoitokunta
Sijainti: Suomenlinna C 86, Helsinki ››
Valmistumisvuosi: 2010
Laajuus: 0

LPR-arkkitehtien kilpailuehdotus ”Morcerf” sai kunniamaininnan Suomenlinnan vankilan kehityskilpailussa 2010. Suunnittelukilpailun tarkoituksena oli löytää Suomenlinnan avovankilan uusille majoitusrakennuksille alueen historialliseen miljööseen soveltuva luonne. Tärkeimpiä arvosteluperusteita olivat kaupunkikuvallinen näkemys, ratkaisun toimivuus ja tavoitteidenmukaisuus sekä taloudellisuus niin kokonaishankkeena kuin elinkaarikustannuksien ja ympäristövaikutuksienkin kannalta. Kilpailu järjestettiin suppeana suunnittelukilpailuna. Osallistumishakemuksen jätti 33 toimistoa, joista tuomaristo kutsui kilpailuun viisi työryhmää.

Kilpailuehdotuksessa uuden avovankilakorttelin ydin on viiden asuinrakennuksen rajaama kolmiomainen yhteinen pihatila, joka avautuu vesialtaiden, Kirsikkapuiston ja vallitusten yli merimaiseman horisonttiin. Yhdessä vanhan rakennuskannan kanssa kokonaisuus muodostaa tilojen hierarkian yksityisestä julkiseen ja yhteiseen. Vastaava hierarkia kulkee asuntojen läpi yksityisistä makuuhuoneista oleskelutilojen kautta aukion laidan terasseille. Tämä antaa mahdollisuuden tukea yhteiskuntaan palaavaa tarjoamalla erilaisiin tilanteisiin sosiaalisuuden asteeltaan erilaisia tiloja.

Arkkitehtonisesti pihapiiri ja rakennukset tuovat oman ajallisen kerrostumansa Suomenlinnan miljööseen. Rakennukset liittyvät olevaan ympäristöön ja historialliseen rakennuskantaan mittakaavallaan ja rakeisuudellaan samalla ilmaisten omaa ajallista kerrostumaa muodonannossa ja osin materiaaleissa. Kilpailuehdotuksessa tutkittiin kestävää kehitystä myös rakennusten muunneltavan käyttötarkoituksen sekä joustavien sisätilojen muodossa.