En
Auran kirkko

Auran kirkko

Kuvagalleria ››

Asiakas: Liedon seurakunta
Sijanti: Turuntie 437, Aura
Valmistumisvuosi: 2023
Laajuus: n. 600 brm2

Auran kirkko ympäristöineen kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen Aurajokilaakson maisema-alueeseen. Kirkko on rakennettu hirrestä v. 1804 Mikael Piimäsen johdolla arkkitehti Axel Almfeltin piirustusten mukaan. Muita Piimäsen rakentamia kirkkoja ovat Iniön (1800), Pöytyän (1793), Yläneen (1782) ja Tarvasjoen (1779) kirkot. Pohjamuodoltaan tasavartisen ristikirkon katto on rakennettu alkuperäisiä piirustuksia jyrkemmäksi.

Peruskorjaushanke suunniteltiin ja toteutettiin vuosien 2020-2023 aikana kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2020 maalattiin kirkon ja kellotapulin julkisivut sekä vesikatot. Käytettävät materiaalit ja työmenetelmät valittiin vanhojen maalikerrosten väri- ja laboratoriotutkimusten perusteella yhteistyössä museoviraston kanssa. Peruskorjauksen päälaajuus toteutettiin toisessa vaiheessa vuonna 2023. Tavoitteena oli yleisten huoltokorjausten lisäksi parantaa kirkkorakennuksen monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, energiatehokkuutta ja paloturvallisuutta. Tavoitteet sovitettiin kulttuurihistoriallisten ja esteettisten näkökulmien vaatimuksiin yhteistyössä tilaajan sekä museo-, turvallisuus-, ja rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

Tilojen monikäyttöisyyttä parannettiin joustavilla kalustusratkaisuilla ja teknologisilla uudistuksilla. Kirkkosalin etuosan kiintopenkit korvattiin korkealaatuisilla, muunneltavilla irtokalusteilla ja valaistusjärjestelmä uusittiin säädettäväksi sekä ohjelmoitavaksi. Kirkkoon rakennettiin esteetön wc-tila, sekä luiskien avulla esteetön reitti pysäköintialueelta alttarille. Sähkö- ja palotekniset järjestelmät uusittiin ja lämmitysjärjestelmää muutettiin ilmalämpöpumpun lisäämisen myötä paremmin vastaamaan tulevaisuuden energiatehokkuushaasteisiin. Huoltokorjauksissa käytettiin perinteisiä työmenetelmiä. Ikkunat ja ovet korjattiin puupaikkauksin. Sisäpintojen maalauksessa sovitettiin yhteen kemikaalien nykyaikaiset terveellisyysvaatimukset ja historiallisten maalipintojen säilyminen uusien maalikerrosten alla.

https://www.liedonseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/kirkot/auran-kirkko