Turun Taidemuseo

Kuvagalleria ››

Asiakas: Turun kaupunki
Sijainti: Aurakatu 26, Turku ››
Valmistumisvuosi: 2005
Laajuus: 2409 m2 korjaus, 1460 m2 laajennusosa

Puolalanmäellä sijaitseva, Gustaf Nyströmin suunnittelema Turun taidemuseo oli avautuessaan 1904 maan toinen taidemuseoksi suunniteltu rakennus Helsingin Ateneumin jälkeen. Museon arkkitehtonisesti ja teknisesti vaativa laajennus ja peruskorjaus toteutettiin vuosina 2000 – 2004.

Museoon tuotiin välttämätön nykyaikainen tekniikka vähäeleisellä tavalla: pääosa hankkeessa oli entistävällä otteella. Museon taakse, arkkitehtoniseksi kontrastiksi jyhkeälle graniittilinnalle, rakennettiin moderni keveä lasi- ja terästorni, johon uudet poistumistieportaat ja hissi sijoitettiin. Lisäksi toteutettiin maanalainen taidevarasto.

Peruskorjausosassa ensimmäisen kerroksen symmetrinen huonetilajako palautettiin poistamalla 1950-luvulla rakennettu betonivälipohja. Aulan ja pääportaan alkuperäinen ilme rintapaneeleineen palautettiin. Yleisö- ja näyttelytilojen väritys sovitettiin rakennukseen ja näyttelyvaatimuksiin. Yleisötilojen tärkeimpiä muutoksia olivat hissi, museokauppa, kahvila sekä uudet wc:t.

Museon tekninen laitteisto uusittiin taideteosten olosuhdevaatimusten mukaiseksi. Uusi talotekniikka, lämmitys ja ilmanvaihto johdettiin näyttelytilojen lattiassa kuten alun perin. Ylemmän kerroksen näyttelytilojen kattoikkunarakenteen alin himmeäksi etsattu lasitus jätettiin ennalleen ja yläpuolelle rakennettiin uusi eristyslasirakenne ja se varustettiin ajanmukaisella valaistuksella.

www.turuntaidemuseo.fi