Aurelia - ulkokuva

Aurelia

Kuvagalleria ››

Asiakas: Turun ja Kaarinan srk-yhtymä
Sijainti: Aurakatu 18, Turku ››
Valmistumisvuosi: 2005
Laajuus: 5387 m2

Turun ruotsalaiselle seurakunnan moderni toimisto- ja toimitalo Aurelia muodostaa täydennysrakennuksena parin 1900-luvun alussa rakennettujen talojen naapurustoon Turun ydinkeskustaan.

Arkkitehtuuriltaan uudenaikainen rakennus istuu osana kokonaisuutta mukaillen sen naapurien julkisivu- sekä kattolinjoja. Sisäänkäyntien edustalle muodostuu pilarien ja istutusaltaiden rajaama katettu, puolijulkinen arkadikäytävä.

Rakennuksen monipuolinen toimintasisältö heijastuu rakennuksen ulkoarkkitehtuuriin. Alempien kerrosten materiaalivalinnat, pelkistetty muotokieli ja muusta rakennuksesta poikkeava aukotus ilmentävät sisätilojen sakraalia luonnetta. Päätyikkunan eteen, istutusalueelle sijoittuva suuri alttarikivi korostaa salin asemaa ja rauhoittaa näkymiä salista ulospäin. Perinteiset julkisivumateriaalit liittävät rakennuksen historialliseen ympäristöön, vaikka muotokieli ja arkkitehtuuri ilmentävät omaa aikaansa.

Seurakunnan tilat sijoittuvat kolmeen alimpaan kerrokseen. Yleisötilat, aula ja seurakuntasali sijoittuvat maantasoon. Toisessa kerroksessa sijaitsevat seurakunnan ryhmätyötilat sekä lapsi- ja nuorisotilat keittiöineen. Toimisto- ja neuvottelutilat sekä musiikkityötila on sijoitettu kolmanteen kerrokseen. Ylemmät kerrokset on vuokrattu ulkopuoliseen toimistokäyttöön.

Suojaisa sisäpiha on varattu kokonaan ulko-oleskelulle, peleille ja leikeille. Pihan suurta korkeuseroa on hyödynnetty rakentamalla rinteeseen monipuoliseen käyttöön soveltuva amfiteatteri. Rakennetun pihan tunnelmaa pehmentävät maanpeitekasvit ja omenapuut.

Tontin alle sijoittuu 3-kerroksinen pysäköintitila, jonka yhteydessä on myös varastoja sekä viereisen nuorisotalon kanssa yhteiset bänditilat.

Aurelian sisätilat saivat Suomen Messusäätiön Väri07-kilpailun ensimmäisen palkinnon.

www.turunseurakunnat.fi