Turun vankila

Kuvagalleria ››

Asiakas: Senaatti-kiinteistöt
Sijainti: Mathilda Wreden katu 1, Turku ››
Valmistumisvuosi: 2007
Laajuus: 38 000m2

Turun vankila toteutettiin LPR-arkkitehtien vuonna 2003 voittaman suunnittelukilpailun pohjalta. Rakennuksen suunnittelun keskeisinä tekijöinä painottuvat poikkeukselliset toiminnalliset sekä turvallisuusvaatimukset.

Vankila koostuu porttirakennuksesta, kahdesta sellirakennuksesta, toimintarakennuksesta sekä valtakunnallisesta psykiatrisen vankisairaalan rakennuksesta. Vankilan maantason piha-alueet on vapautettu helposti valvottaviksi viher- ja huoltoliikennealueiksi kytkemällä rakennukset yhteen kellaritasossa kulkevilla tunneleilla. Vankien ulkoilualueet sijoittuvat samalle tasolle tunneleiden kanssa.

Suunnittelun painopisteet ovat liikenneratkaisuissa ja turvallisuudessa. Liikenneverkosto on suunniteltu siten, että vangit eivät kohtaa toisiaan tai huoltoliikennettä. Tilajärjestelyllä mahdollistetaan tehokas valvonta vähäiselläkin henkilökunnalla ja estetään katvealueiden syntyminen.

Rakennusten julkisivumateriaalit ovat kestäviä sekä vähän huoltoa vaativia tukien rakennuksen turvallisuusvaatimuksia. Vankipihojen olemusta elävöittää taiteilija Mari Rantasen klinkkerilaattateokset.