Turun postikeskus

Turun postikeskus

Kuvagalleria ››

Asiakas: Posti- ja telelaitos
Sijainti: Saukonojankatu 1, Turku ››
Valmistumisvuosi: 1989
Laajuus: 12 000m2, 66 000m3

Rakennuksen korkea lajitteluhalli piirtyy muurimaisena pintana katukuvassa liikuttaessa Turun ja Naantalin välistä Naantalin pikatietä. Rakennuksen suunnittelu perustuu vahvasti sen toimintaan, jonka palasien asettelulla luodaan tehokkaasti toimiva kokonaisuus. Rakennuksen toiminta välittyy myös rakennuksen muotoon, jossa eri kokoiset laatikkomaiset massat laskevat ja muodostuvat pienimittakaavaisemmiksi keskeltä sen sivuilla sijaitsevia sisääntuloja kohden.

Uudisrakennuksen lähtökohtana toimii korkea lajitteluhalli. Lajitteluhalli kytkeytyy välittömästi katettuun laiturialueeseen. Rakennusmassa jatkuu matalana toimistosiipenä Naantalintien suuntaisena tienvarsimaisemaa arkkitehtonisesti eheyttäen. Matalan siiven alakerrassa sijaitsevat ulkomaanpostin, henkilökunnan sosiaali- sekä tullin tilat. Toiseen kerrokseen sijoittuvat koulutushuoneet ja työpaikkaruokala keittiöineen sekä hallintotilat neuvotteluhuoneineen ja ulkoparvekkeineen.

Rakennuksen julkisivujen tiililaatta jatkaa ympäröivän arkkitehtuurin materiaalimaailmaa ja sitoo sen osaksi täydentyvää tienvarsimaisemaa. Lasipinnoin rytmitetään muuten vähäeleistä laattapintaa. Siroilla lasierkkereillä luodaan herkkiä yksityiskohtia ja kontrastia rakennuksen suureen mittakaavaan. Pihan laiturialueet järjestetään lajitteluhallin edustalle riviin. Laiturialue ja saapumisalueet korostetaan kevein teräsristikkorakenteista kannatelluin katoksin. Lajitteluhallin runko toteutetaan betonielementtirakenteisena toimistosiiven muodostuessa teräsrakenteisena. Postikeskukseen on tehty sittemmin muutoksia ja laajennuksia ja postitoimistosiiven tiilipinta on 2000-luvulla rapattu.