En
Helsingin Musiikkitalo

Helsingin Musiikkitalo

Kuvagalleria ››

Asiakas: Suomen valtio, Helsingin kaupunki ja Yleisradio
Sijanti: Mannerheimintie 13, Helsinki
Valmistumisvuosi: 2000–11
Laajuus: 38 500 m2

Helsingin musiikkitalo perustuu LPR-arkkitehtien kilpailuvoittoon kaksivaiheisessa kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa työnimellä ”a mezze voce”. Kaupunkikuvallisesti vaativalla, keskeisellä paikalla sijaitsevan talon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri HKO, Radion sinfoniaorkesteri RSO sekä Sibelius-Akatemia. Kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalon omistajat ovat Suomen valtio, Helsingin kaupunki sekä Yleisradio Oy. Kaikkea suunnittelua ja ratkaisuja ohjasi vaatimus mahdollisimman korkeatasoisesta akustiikasta.

Musiikkitalon ydin on muodoltaan viinitarhamainen konserttisali, jonka kehämäistä lämpiötä ja aulatiloja hyödynnetään kahvila- ja näyttelytiloina. Konserttisalin lisäksi talossa, kaltevan viherkannen alla on kuusi pääsalia pienempää, akustisilta ominaisuuksiltaan erilaista salia.

Tilaajan tavoite oli mahdollisimman avoin, helposti lähestyttävä musiikkikeskus. Eri tasoilla sijaitsevien pääsisäänkäyntien välille on muodostettu yleisölle avoin läpikulkuakseli. Lämpiön lasiseinät avautuvat Kiasman, Sanoma-talon, Oodin ja Töölönlahden suuntaan ja liittävät Musiikkitalon naapuruston uuteen arkkitehtuuriin. Kesäisin lämpiön ravintolan toiminnot laajentuvat Kansalaistorille. Terassoitu viherkatto muodostaa avointa julkista oleskelutilaa ja samalla kytkee Töölönlahden puistoalueen ohikulkevan Mannerheimintien tasoon.

Sibelius-Akatemian opetus-, toimisto-, kirjasto- ja studiotilat sijoittuvat seitsemän kerrosta korkean keskustilan ympärille, josta avautuu näkymä viereiseen Karamzinin puistoon.

Musiikkitalon materiaaleilla on paitsi visuaalinen, myös symbolinen funktionsa. Aikaa ja sääoloja kestävän lasisen ja kuparisen kuoren sisällä sykkii lämmin akustiikaltaan huipputasoinen puinen ydin. Kaikkien materiaalivalintojen ja teknisten ratkaisujen taustalla on vaatimus mahdollisimman hyvästä akustiikasta. Akustiikan on suunnitellut Yasuhisa Toyota, yksi alansa johtavista akustikoista maailmassa.

Musiikkitaloon toteutettiin myös kokonaisuuden kanssa yhtenevät taideteokset. Kilpailun tuloksena valikoituivat pääsisääntuloaulaan Kirsi Kaulasen ruostumattomasta teräksestä koottu teos Gaia sekä Kansalaistorille sijoittuva Reijo Hukkasen teos Laulupuut. LPR-arkkitehdit vastasi myös konserttisalin palkitun Aicon-tuolin suunnittelusta.

Helsingin Musiikkitalo palkittiin Senaattikiinteistöjen juhlavuoden 2011 rakennushankkeena.

www.musiikkitalo.fi