En
Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma

Kuvagalleria ››

Asiakas: Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki
Sijanti: Aurakatu 16, Turku
Valmistumisvuosi: 2006
Laajuus: 3010 m2

Turun Suomalaisen tyttökoulun suunnittelivat vuonna 1906 arkkitehdit Jac. Ahrenberg ja Sebastian Gripenberg. Rakennus on sekoitus uusgotiikkaa ja kansallisromantiikkaa keskiaikaisesta kirkosta lainattuine päätyaiheineen. Asemakaavassa julkisivujen osalta suojeltu rakennus kunnostettiin vuosina 2004-06 Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen  ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteishankkeena nuorten taide- ja toimintataloksi.

Vimma tarjoaa nuorille, koululaisille ja muille tilat käden- ja mediantaitojen harrastamiseen sekä erilaisiin tapahtumiin osallistumiseen.

Vanhan koulurakennuksen tilarakennetta ei muutettu: vanhat keskiaulat ja luokat säilytettiin ennallaan. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat oleskeluaula ja infopiste sekä kahvila. Toisessa kerroksessa toimivat tekstiili- ja savipajat, editointi-, web- ja taittopajat sekä pieni black box-teatteri. Vanha juhla- ja liikuntasali kolmannessa kerroksessa muunnettiin 160 hengen monitoimisaliksi, jossa järjestetään bändikatselmuksia, konsertteja, seminaareja jne. Ylin kerros varattiin ateljeelle ja kerhotoiminnalle sekä neuvottelu- ja työtiloille.

Tilojen olemuksessa pyrittiin suurpiirteisyyteen sekä tilajärjestelyjen, sisustuksen että värityksen osalta. Varsinkin aulatiloissa käytettiin voimakkaita värejä, kuitenkin rakennuksen historiallinen luonne huomioon ottaen.

Korkean kirkkomaisen osan paanukivikatto uusittiin vanhan mallin mukaisesti. Matalampien osien peltikatto uusittiin vanhoja työtapoja noudattaen. Julkisivun alkuperäisestä rappausväristä ei ollut tarkkaa tietoa, mutta piirustuksista löytyi maininta vaaleankellertävästä värisävystä. Yhdessä Maakuntamuseon kanssa valittiin rappausmallien perusteella nyt seinässä näkyvä väri.

Vimman sisätilat saivat Suomen Messusäätiön Väri07-kilpailun ensimmäisen palkinnon.

www.turku.fi/vimma