Technobothnia

Kuvagalleria ››

Asiakas: Valtion kiinteistölaitos
Sijainti: Puuvillakuja 3, Vaasa ››
Valmistumisvuosi: 1996
Laajuus: 12 000m2

Vaasan teollisuushistoriaan merkittävästi liittyvän Thesleffin Kutomohallin alkuperäistoiminnan päätyttyä kauniit hallirakennukset jatkoivat elämäänsä korkeakoulujen tekniikan tutkimuskeskuksena. Kulttuuri- ja teollisuushistoriallisesti arvokas kokonaisuus säilytti muutostyössä kaupunkikuvallisen asemansa ja arkkitehtonisen hahmonsa. Kutomohalliin sekä viereiseen sekoittamorakennukseen sijoitettiin Vaasan yliopiston, Vaasan teknillisen oppilaitoksen ja Vasa yrkesinstitut – Vasa tekniska yrkeshögskolanin yhteinen tekniikan tutkimuskeskus.

Korjaus- ja muutostyön päätavoite oli saada aikaan kutomokonehallia vastaava tunnelma ja palauttaa tilapäisrakenteilla jaettu tehdashalli alkuperäistä vastaavaksi avoimeksi tilaksi. Laboratoriot erotettiin toisistaan ja käytäväalueista mahdollisimman matalilla, avonaisilla teräsrakenteisilla jako- ja verkkoseinillä.

Kutomohallin tunnusomainen kattomaailma puupalkistorakenteineen säilytettiin; katto lämpöeristettiin ja vahvistettiin lumikuormia varten katon sisään asennetuin teräksisin primääripalkein, joihin puupalkisto tukeutuu. Kattopalkiston säilyttäminen puhtaana tekniikasta edellytti ilmanvaihtotekniikan sijoittamista kaksoislattian alapuolelle, josta ilma ohjataan säännöllisesti sijoitettujen terästornien kautta tilaan ja kattoikkunoita kohti. Torneihin sijoitettiin myös sähkön, kaasun ja paineilman jakelu.

Vanhojen teollisuusrakennusten keskelle palautettiin torimainen sisäpiha purkamalla työpajarakennus.

Technobothnia palkittiin vuonna 1996 Valtion kiinteistölaitoksen Vuoden rakennushankkeena.

www.technobothnia.fi